Uitnodiging: 'Overgangen: kwetsbaar of kansrijk?'
Symposium LEJK i.s.m. LEPOVO op donderdagmiddag 14 november 2024
Voor iedereen die werkt in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs of de kinderopvang, of werkt als lerarenopleider organiseren wij een symposium op donderdagmiddag 14 november. Titel: 'Overgangen: kwetsbaar of kansrijk?'. Georganiseerd door het Landelijk Expertisecentrum Jonge Kind (LEJK) en het Landelijk Expertisecentrum PO-VO (LEPOVO). Welkom in Zwolle.
Wat kun je verwachten?
Deze middag gaan we met elkaar in op de vraag 'hoe optimaliseren we de overgang van kinderopvang-onderbouw basisschool en basisschool-voortgezet onderwijs?'. Dit zijn kwetsbare momenten die heel veel kansen bieden voor kinderen, leerkrachten, pedagogisch medewerkers en scholen. Dit speelt op alle scholen en vraagt om aandacht.
Het middagprogramma start om 13.45 uur. Anita Derks en Elvira Folmer, directeuren van de Expertisecentra, openen de middag. Daarna sluiten de deelnemers aan bij twee van de vier kennisdeelsessies van de middag.
13.45 uur opening
14.10-15.10 uur Kennisdeelsessies Ronde 1
15.10-15.30 uur Pauze
15.30-16.30 uur Kennisdeelsessies Ronde 2
16.30 uur welkom voor een afsluitend drankje en hapje.
Je kiest dus twee van de vier sessies.
Rond het Jonge Kind
1) Overgang van voorschool naar basisonderwijs, Cathy van Tuijl en Carlinda Boerdijk- Fuselier. Gebaseerd op onderzoek van LEJK en het Expertisecentrum Kinderopvang.
2) Materiaalgericht spel van jonge kinderen, Annerieke Boland en promovenda Elizabeth Wynberg
Rond de overgang van po naar vo
1) Praktijkvoorbeelden overgang PO-VO: hoe optimaliseren PO- en VO-scholen de overgang voor hun leerlingen, Henderien Steenbeek en Linda van den Bergh
2) Opleiden over grenzen van PO en VO: over de inrichting van pabo's en tweedegraads lerarenopleidingen, Patrick van Schaik.
Wetenschap komt naar de onderwijsprofessional
Kennisdeling en kennisontwikkeling vormt het hart van beide expertisecentra. Onze belangrijkste instrumenten zijn state-of-the art kennis, gezamenlijk praktijkgericht onderzoek en uitwisseling van good practices. We trekken gezamenlijk op met werkveld, opleiding en wetenschap rondom het volgen en stimuleren van een doorgaande ontwikkeling met gelijke kansen voor alle kinderen. Wij halen relevante onderwerpen en thema’s voor kennisdeling en kennisontwikkeling op. Samen wordt verkend wat dat betekent voor zowel de beroeps- als opleidingspraktijk. Een en ander ontsluiten we via onze websites en middels diverse netwerkbijeenkomsten zoals dit symposium.
Kaarten verkrijgbaar
Geïnteresseerden zijn welkom bij dit symposium in de Nieuwe Buitensociëteit Zwolle (Stationsplein 14, Zwolle) op donderdag 14 november van 13.45-16.30 uur met inloop vanaf 13.30 uur.
Kaarten zijn verkrijgbaar à €50 per persoon via Ticketkantoor, gebruik onderstaande knop.
Lectoren Annerieke Boland en Cathy van Tuijl, directeur Anita Derks, LEJK
Lectoren Linda van den Bergh, Henderien Steenbeek en Patrick van Schaik, directeur Elvira Folmer, LEPOVO