Oprichting
De oprichting van het expertisecentrum kent een lange aanloopgeschiedenis. Al in 2017 wordt in het regeerakkoord van het kabinet Rutte III aangegeven dat er specialisaties moeten komen die zich richten op jongere en oudere kinderen. Doel ervan is om de lerarenopleidingen aantrekkelijker te maken voor potentiële studenten. Daarnaast speelt in het basisonderwijs mee dat het onderwijs aan het jonge kind als een deels andere discipline wordt gezien dan het lesgeven aan oudere leerlingen.
Onderzoek naar specialisaties
Op grond van het regeerakkoord heeft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in 2018 ResearchNed de opdracht gegeven om onderzoek te doen naar de stand van zaken omtrent de specialisaties in de pabo, waaronder die in het jonge kind. Voor dit onderzoek zijn curricula en onderwijsprogramma’s geanalyseerd, betrokkenen vanuit de pabo en het mbo geïnterviewd en enquêtes uitgezet onder docenten en studenten. Het eindverslag Specialisatiemogelijkheden in lerarenopleidingen laat zien dat de impuls die de pabo’s de afgelopen jaren gegeven hebben aan de specialisaties jonge en oudere kind vruchten afwerpt. De onderzoekers benadrukken wel het belang van een verdere bundeling van expertise op het gebied van het jonge kind. Het onderwijs aan het jonge kind vergt nu eenmaal een andere benadering dan het lesgeven aan oudere kinderen op de basisschool. Bovendien komt naar voren dat het werken met het jonge kind een meer specifieke voorbereiding vraagt dan het werken met oudere kinderen. Er bestaat volgens de onderzoekers een duidelijke behoefte aan meer inhoudelijke en thematische verdieping ten aanzien van het jonge kind.
Pilots gespecialiseerde opleidingen
Naast dit inhoudelijke onderzoek, is het onderwerp nadrukkelijk op de politieke agenda gezet door de coalitiepartners. In een aantal moties is de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen opgeroepen om uitvoering te geven aan de afspraak in het regeerakkoord. In september 2020 wordt gestart met een aantal pilots met betrekking tot opleidingsroutes binnen de pabo die specifiek zijn gericht op het jonge (en het oudere) kind.
Kennisnetwerk Jonge Kind
Om de ervaringen zo breed mogelijk te delen, is het Kennisnetwerk Jonge Kind nadrukkelijk betrokken. Nagenoeg alle pabo's zijn hierin vertegenwoordigd. Via dit netwerk wordt de opgedane kennis gedeeld en de verschillende onderwijs- en opleidingspraktijken verder verbeterd.
Oprichting landelijk expertisecentrum
Daarnaast is besloten om bestaande kennis te bundelen en om nieuwe kennis te ontwikkelen en te implementeren in de onderwijspraktijk. Deze plek zou gemakkelijk te vinden moeten zijn voor de professionals op het gebied van het jonge kind, zowel in het werkveld, de opleiding en het onderzoek. Dit heeft geleid tot de oprichting van het Landelijk Expertisecentrum Jonge Kind. Begin 2021 is het expertisecentrum van start gegaan.