Het Landelijk Expertisecentrum Jonge Kind werkt samen met Hogeschool Leiden - Dieuwke Hovinga
Dieuwke Hovinga
Foto: Hogeschool Leiden
Sinds 2011 is Dieuwke Hovinga lector Natuur en Ontwikkeling Kind bij Hogeschool Leiden en Thomas More Rotterdam. Met haar lectoraat richt zij zich op het concretiseren van de betekenis en het belang van natuur voor de ontwikkeling van kinderen en het verankeren van natuur als groei- en ontwikkelingsruimte in het handelen van professionals in onderwijs, opvang en zorg.
Daarvoor werkte zij 10 jaar als leerkracht basisonderwijs. In 1996 rondde zij haar studie pedagogiek af met een publicatie over de leesontwikkeling van jonge kinderen. Vervolgens verzorgde zij enkele jaren nascholingen op dit thema voor leerkrachten basisonderwijs en pedagogisch medewerkers in de kinderopvang. Vanaf 1998 werkte zij voor de leerstoel Natuur- en Milieu Educatie van het Freudenthal Instituut, Universiteit Utrecht. Haar onderzoeksactiviteiten richtten zich op: natuur- en milieueducatie en natuurbeleid; leren over duurzame ontwikkeling; kinderen en natuur en professionalisering van het werkveld natuur- en milieueducatie. In 2007 promoveerde zij met het proefschrift 'Ont-dekken en toe-dekken. Leren over de veelvormige relatie van mensen met natuur in NME-leertrajecten duurzame ontwikkeling'.
Dieuwke vertelt over haar werk: 'Om de waarde van natuur als pedagogische ruimte te beschrijven, hebben we onderzoek gedaan naar onder andere groene schoolpleinen. Hoe kan zo’n buitenruimte, als je die echt gebruikt als pedagogische ruimte, de kwaliteit van je onderwijs versterken? Enerzijds beschrijven we de onderwijspedagogische waarde van natuur. Anderzijds bekijken we hoe leerkrachten buiten onderwijs kunnen geven. We zagen een stereotype beeld dat het onderwijs binnen gebeurt en dat kinderen in de pauze buiten lekker kunnen spelen. Terwijl er heel veel andere onderwijsmomenten zijn waarin je een schoolplein kan gebruiken als onderwijsleeromgeving. [...] De kroon op mijn werk zou zijn wanneer we een taal hebben om vanuit de pedagogische (onderwijs) praktijk vanzelfsprekend te praten over natuur als pedagogische ruimte.'