Inleiding en leeswijzer bij deze Handreiking
De jongekindprofessional doet ertoe!
Het meest dierbare van elke ouder wordt toevertrouwd aan de professionals die werken in de kinderopvang of op de basisschool. Daarmee is het meteen duidelijk waarom het zo belangrijk is dat deze professionals de gelegenheid krijgen zich te blijven ontwikkelen zodat ze kinderen optimaal kunnen begeleiden.
Jongekindprofessionals werken in een veranderend werkveld. Waar voorheen kinderopvang en basisschool gescheiden werelden waren, groeien deze steeds vaker en meer naar elkaar toe. Soms zitten ze in hetzelfde gebouw of zijn er partnerschappen met verschillende besturen of locaties. Deze verbanden zijn een mooi startpunt voor de gewenste inhoudelijke samenwerking. Inhoudelijke samenwerking ontstaat niet vanzelf. Gezamenlijke professionalisering is een uitstekende manier om nieuwe kennis op te doen en daardoor het handelen in je groep te verrijken. Door afstemming tussen de groepen en organisaties te realiseren kan het positieve effect toenemen.
Het Landelijk Expertisecentrum Jonge Kind (LEJK), is dan ook zeer verheugd dat ze de vraag heeft gekregen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om een handreiking te maken voor een ‘Gezamenlijke training en coaching voor pedagogische medewerkers en leerkrachten groep 1, 2 en 3 van de basisschool’.
Handreiking
Het LEJK stimuleert samenwerking tussen wetenschap, opleiding en praktijk. We richten ons op het delen van kennis en kunde rond leren, ontwikkelen en onderwijzen. Naast het creëren van nieuwe kennis maken we ook bestaande inzichten toepasbaar.
Het toepasbaar maken van bestaande inzichten doen we in deze handreiking als volgt:
Eerst hebben we de noodzakelijke houding van de professionals die met jonge kinderen werken beschreven in zes thema’s.
Deze thema’s worden vervolgens toegelicht en wetenschappelijk onderbouwd. De bronnen die gebruikt zijn voor de onderbouwing zijn opgenomen in de literatuurlijst per thema.
Vervolgens zijn er doelen beschreven bij het volgen van de training voor elk thema.
Voor elk thema is een zelfscan (door middel van een intakeformulier) gemaakt zodat trainers, leidinggevenden en jongekindprofessionals een inschatting van de individuele beginsituatie en de startsituatie van het team kunnen opmaken.
Tot slot zijn er bij alle thema’s voorbeelden opgenomen die gebruikt kunnen worden in de training.
Leeswijzer
De ‘Handreiking voor gezamenlijke training en coaching voor pedagogische medewerkers ve en leerkrachten groep 1,2,3 po’ Bestaat uit twee delen. Deel 1 is een PDF met daarin de uitgewerkte thema’s met de doelen en de onderbouwing.
Deel 2 is te bereiken via onderstaande links naar een (voor nu) afgeschermd deel van de website met voorbeelden, lees-, kijk- en luistertips ter voorbereiding op de bijeenkomsten; een intakeformulier voor aanvang van de training van het thema en een literatuurlijst met de verdiepende bronnen is hier ook te vinden.
Train-de-trainer
Deze publicatie betreft een handreiking en geen handleiding. Dit betekent dat een trainer/coach naar aanleiding van het opmaken van de beginsituatie in overleg met de organisatie bepaalt met welk thema te starten en in een schatting te doen hoeveel aandacht het thema vraagt.
Het LEJK biedt, aanvullend op deze publicatie, vier train-de-trainer bijeenkomsten. In deze bijeenkomsten wordt de handreiking uitgebreid toegelicht en wordt er stilgestaan bij de betekenis van belangrijke begrippen zoals educatieve proceskwaliteit en emotionele proceskwaliteit.
Deze bijeenkomsten zijn te vinden op www.lejk.nl/kalender
We hebben een voorstel voor een tijdsindeling gemaakt, maar we kunnen ons voorstellen dat afhankelijk van de situatie een andere tijdsindeling beter passend is. Daarnaast verwachten we dat deze training een startpunt is van gezamenlijke professionalisering van pedagogisch medewerkers en leerkrachten. Want op elk van de thema’s is een verdere, diepgaandere professionalisering mogelijk via het LEJK.
Afkortingen
We hebben hier en daar enkele afkortingen gebruikt, die je mogelijk niet herkent:
JK = jongekind
JKP = jongekindprofessional
HGW = handelingsgericht werken
PLG = professionele leergemeenschap
Tot slot
De resultaten van het Pre-Cool Cohort onderzoek (http://www.pre-cool.nl) vormden een belangrijke aanleiding voor de minister voor het inrichten van het ‘Programma jonge kind’. Het is raadzaam om de samenvatting van dit onderzoek te lezen.