Neurale adaptatie
Terwijl ik de dozen met lichtjes en ballen uit de schuur haal flitst: wat gaat de tijd snel, door mijn hoofd. Alsof het nog maar een paar weken geleden is dat ik de kerstdozen opgeruimd heb. Nu haal ik ze er al weer uit om de kerstboom te versieren.
Neurale adaptatie, dus!
Dat de beleving van tijd verandert en naarmate je ouder wordt de tijd sneller lijkt te gaan, wordt verklaard door het begrip neurale adaptatie. Kort gezegd betekent het onder andere dat je hersenen minder sterk reageren op activiteiten en belevenissen die je al eerder hebt meegemaakt. En naarmate je ouder wordt zijn er minder ‘eerste keren’.
Gelukkig staan er voor 2023 veel nieuwe dingen op de agenda, waardoor mijn tijdsbeleving niet nog eens versnelt. Zo staan de publicaties van de eerste drie onderzoekslijnen op de agenda waar we samen met jullie - de professionals in opleidingen, basisscholen en kinderopvang - aan gewerkt hebben.
Samen met het nog op te richten expertisecentrum voor het oudere kind volgt er een conferentie en we gaan ons extra verdiepen in het thema wat de jongekindprofessionals kunnen betekenen in het thema gelijke kansen voor iedereen.
Het handelen van de jongekindprofessional kan voor veel kinderen een belangrijk verschil maken. Daarom hebben de lectoren een aantal uitgangspunten voor dit handelen uitgewerkt en die zijn in deze nieuwsbrief opgenomen. De komende tijd concretiseren we deze uitgangspunten en verrijken we het met beelden uit de praktijk.
Ik heb het geluk gehad opgegroeid te zijn in een groot fijn gezin in het dorpje America in Limburg. Als basisschoolkind kon de tijd van Kerstmis mij niet snel genoeg gaan. Het feest was binnen en daar was het gezellig. Buiten spelen en sporten was echter mijn lievelingsbezigheid en dat zat er tijdens de kerstdagen niet in. Gelukkig was mijn jongste broer een bondgenoot. Dus als het even kon piepte we met bal toch even naar buiten om te voetballen. Dit tot ontsteltenis van mijn zussen die maar niet konden begrijpen dat we een voorkeur hadden voor het koude buiten.
We weten allemaal dat niet iedereen het geluk heeft om in zo’n fijne situatie op te groeien. Juist voor die kinderen die dit niet treffen zijn de jongekindprofessionals extra belangrijk. Dank voor jullie inzet en betrokkenheid hierbij.
Namens mijn collega’s van het Landelijk Expertisecentrum Jonge Kind wens ik jullie allen fijne feestdagen en een hele fijne vakantie. Binnen of buiten.
Groet, Anita
Directeur Landelijk Expertisecentrum Jonge Kind